מבשלים בטעם

מכינים. טועמים. מגישים

האם תזונה נכונה עשויה למנוע את היווצרותן של אבנים בכליות?

האם אי פעם חוויתם כאב חד פתאומי בגב התחתון או מצאתם את עצמכם מחפשים באינטרנט את המונח 'אבנים בכליות'? אתם לא לבד. מיליונים מתמודדים עם אי הנוחות וחוסר הוודאות שאבנים בכליות גורמות. אולם, מה אם היינו אומרים לכם שמה שאתם אוכלים ושותים ממלא תפקיד מרכזי בקבלת או בהרחקת אבנים בכליות? כן, הכול קשור לדיאטה. לאבנים בכליות, אותם גושים מבוססי מינרלים קשים שנראים כאילו הופיעו משום מקום בתוך הכליות שלנו, יש קשר הדוק עם הרגלי התזונה היום-יומיים שלנו. בואו נבחן את הקשר החיוני בין תזונה נכונה לבין היווצרות (או מניעה) של אבנים בכליות. הגיע הזמן לקחת שליטה על הבריאות שלכם!

מהן אבנים בכליות?

אבנים בכליות הן גושים העשויים ממינרלים ומלחים הנוצרים בתוך הכליות. הסיבה המדויקת לתופעה הזאת משתנה, אך מחסור בכמות מספקת של מים בגוף וגורמים תזונתיים מסוימים עלולים להגביר את הסיכון.

תפקיד התזונה בהיווצרות אבנים בכליות

מספר גורמים תזונתיים יכולים להשפיע על היווצרות אבנים בכליות. גורמים אלה יכולים להגדיל או להקטין את הסיכון לפתח אבנים.

  • צריכת סידן: בניגוד לאמונה הרווחת, צריכת כמות סטנדרטית של סידן יכולה דווקא להפחית את הסיכון לפתח אבנים בכליות. כאשר לגוף חסר סידן הכליות מייצרות יותר מחומר הנקרא אוקסלט, שהוא גורם מוביל של אבנים בכליות. לכן, שמירה על צריכה מאוזנת של סידן יכולה למנוע הצטברות של חומר זה.
  • צריכת נתרן: צריכת נתרן גבוהה יכולה להגדיל את כמות הסידן שהכליות צריכות לסנן, מה שמגדיל את הסיכון להיווצרות אבנים. שמירה על תזונה דלת נתרן יכולה, אם כן, להועיל במניעת אבנים בכליות.
  • מזונות עשירים באוקסלט: מזונות מסוימים עשירים במיוחד באוקסלט, כגון תרד ושקדים. צריכת מזונות אלה במתינות והקפדה על צריכת סידן מספקת יכולה להפחית את הסיכון להיווצרות אבנים.
  • חלבון מן החי: תזונה עשירה בחלבון, במיוחד זו המבוססת על מקורות מן החי, עלולה להגביר את הסיכון לאבנים בכליות. הסיבה לכך היא שהם יכולים להעלות את רמות חומצת השתן ולהפחית את רמות הציטראט, חומר המונע היווצרות אבן.

 

שתיית מים ותפקידה

מים הם גורם משמעותי במניעת היווצרות אבנים בכליות. כאשר הגוף רווי במים, השתן יכול להמיס חומרים נוספים ולהקטין את הסיכוי של התגבשות היווצרות אבן. מצד שני, התייבשות מובילה לשתן מרוכז, אשר יכול לקדם את היווצרות של אבנים בכליות. לכן, צריכת מים עקבית ומספקת היא בעלת חשיבות עליונה כדי להפחית את הסיכון לפתח אבנים בכליות.

תזונה נכונה

  • הקפידו על שתיה: כפי שהודגש, שתיית מים מספקת מדי יום היא חיונית. כמות המים הדרושה יכולה להשתנות בהתאם למספר גורמים, כולל אקלים ופעילות גופנית, אך שאיפה ללפחות 8 כוסות ביום היא המלצה כללית.
  • הגבלת נתרן: מזונות מעובדים מכילים לעתים קרובות כמויות גבוהות של נתרן. על ידי הגבלת מזונות כאלה ומודעות לתכולת המלח בארוחות היומיות, ניתן לשלוט בצריכת הנתרן.
  • צריכת חלבון מתונה: בעוד שחלבון הוא חלק חיוני של התזונה שלנו, כדאי להגביל את הצריכה שלו.
  • סידן: הקפידו על צריכה קבועה של מזונות עשירים בסידן כמו מוצרי חלב, עלים ירוקים ומזונות מועשרים. חשוב לא לצרוך יותר מדי, אבל מחסור יכול להיות גם כן בעייתי.
  • הגבילו מזונות עשירים באוקסלאט: אם אבנים בכליות זאת תופעה חוזרת אצלכם, שקלו להגביל את הצריכה של מזונות עתירים באוקסלט.
  • הגבלת צריכת קפאין ואלכוהול: משקאות מלאים בקפאין, כמו משקאות אנרגיה, ומשקאות אלכוהוליים עלולים להוביל להתייבשות. בעוד שצריכה מתונה לא יכולה להזיק, צריכה מוגזמת עלולה להגביר את הסיכון להיווצרות אבנים.

לסיכום

בעיקרו של דבר, המזון שאנו צורכים והמשקאות שאנו שותים ממלאים תפקיד חשוב בקביעת הסיכון שלנו לפתח אבנים בכליות. דיאטה אינה עוסקת רק בשמירה על משקל או בבניית שרירים; זה קשור באופן מורכב לתפקודים הזעירים ביותר של הגוף שלנו, כולל היווצרות של אבנים בכליות. אומנם גורמים כמו גנטיקה ומחלות רקע יכולים להשפיע על הנטייה שלנו לאבנים בכליות, אך תזונה נכונה היא חלק חשוב בכך. שתיית מים מרובה, איזון סידן, מיתון קבוצות מזון ספציפיות ומודעות לצריכת נתרן ואוקסלט הם לא רק המלצות תזונתיות, אלא גם מגינים מפני מכשולים בריאותיים פוטנציאליים. כל ארוחה שלנו היא הזדמנות להגן על הכליות שלנו מפני היווצרות אבנים. על ידי קבלת החלטות מושכלות, תוכלו להילחם בהיצרות אבנים בכליות.

 

 

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות