מבשלים בטעם

מכינים. טועמים. מגישים

מדוע מברכים על המזון? כל מה שצריך לדעת על ברכת המזון

היהדות היא בלי שום ספק עולם ומלואו. חגים, מנהגים, מצוות שונות, אלפי טקסטים חשובים ומעניינים וכמובן לא מעט אישים שצריך ללמוד מפועלם בלי שום ספק. מתוך כך, נראה שרבים מאיתנו היו רוצים לחקור ולהעמיק עוד בנושאים שונים, ויש הרבה דברים שאנו עושים בצורה כמעט אוטומטית מבלי לדעת באמת מה עומד מאחוריהם. דוגמה מצוינת לכך היא ברכת המזון, אותה ברכה שחוזרת על עצמה מספר פעמים ביום והמצווה היא לומר אותה כמובן אחרי האוכל. רבים אכן מברכים את הברכה הזו מבלי לדעת באמת מה עומד מאחוריה ומה המהות שלה וזהו בהחלט משהו שחשוב לדעת ולהבין. על כן אנו רוצים לעשות כעת סדר בדברים ולהסביר אחת ולתמיד מהי ברכת המזון, מתי יש לברך אותה ומה המשמעות שלה.

מהי ברכת המזון?

אז בגדול, מדובר על ברכה שמברכים לאחר שאוכלים, וככל הנראה מדובר על אחת הברכות העתיקות והראשונות ביותר המוכרות לנו. ברכת המזון מגיעה מן הציווי בתורה שאומר ״ואכלת ושבעת ובירכת את השם אלוקיך״. כלומר, הרעיון כאן הוא לברך ולהודות לבורא אחרי שאנו אוכלים ושבעים. החיוב הוא למעשה ״מצוות עשה״ שמגיעה מן התורה.

 

מתי צריך לברך ומי צריך לברך?

אז האם צריך לברך בעצם תמיד, לא משנה מה אכלנו ומתי? כלומר, אם אכלתי ארוחה גדולה ודשנה זה בהחלט נשמע הגיוני, אבל האם יש צורך לברך למשל כשאוכלים חופן של גרעינים? ובכן, התשובה היא כמובן לא, לא צריך לברך תמיד, אלא רק מי שאכל מנה הנחשבת ״כזית״ ורק כאשר אוכלים בארוחה לחם. כיום בעצם מדובר על כמות של 23 גרם לכל הפחות. מכאן מגיעים לשאלה, מי בכלל צריך לברך? האם מדובר על ברכה לגברים בלבד? התשובה היא שברכת המזון היא חובה המוטלת על כולם, נשים וגברים כאחד. מעבר לכך מצווה ללמד את הילדים מגיל צעיר את ברכת המזון ולחנך אותם לברך אותה תמיד. על פי ההלכה יש להתחיל בגיל צעיר וללמד אותם בכל פעם חלק אחד מהברכה, כאשר עד גיל 5 או 6 כשהילדים גדולים מספיק, עליהם לברך את ברכת המזון כולה.

שימו לב לדקויות

אז אמרנו שלא צריך לברך כאשר לא מדובר על לחם, אבל חשוב לשים לב שבכל מקרה שמדובר על מאכלים, ושבהם יש את הכמות המינימלית של ״כזית״, יש לברך את ברכת המזון, למשל אם אוכלים עוגה או פיצה. לחלופין, אם מדובר על מנה הנחשבת כאחת הארוחות העיקריות במהלך היום, גם כן יש לברך את ברכת המזון. מנגד, שימו לב כי אם מדובר על אוכל מטוגן, למשל לביבות בשמן עמוק, גם אם יש כאן את הכמות המינימלית לברכה, לא מברכים את ברכת המזון, אלא ברכה שנקראת ״מיני שלוש״.

מתי בדיוק יש לברך את ברכת המזון?

שימו לב כי הכלל היבש אומר כי יש לברך את הברכה עד 72 דקות מסיום הארוחה, אך מי שאכל ארוחה גדולה מרגיש שהוא עדיין שבע ממנה, יכול לברך עד שעתיים מסיומה. עם זאת, ההמלצה היא לברך את ברכת המזון מיד לאחר סיום הארוחה וזאת כדי למנוע מצב של שכחה, או מקרה שבו צריך לצאת בדחיפות מהבית ואין זמן לברך. כמו כן עדיף תמיד לברך ליד השולחן ולא במקום אחר, אלא אם כן אין ברירה אחרת.

לסיכום

ברכת המזון היא בהחלט ברכה יפה ואלו היו הדברים שחשוב לדעת לגביה.

נגישות